K > Klein > Jan Klein

Jan Klein

Jan Klein byl jedním z předních mechaniků a hodinářů, kteří působili na hvězdárně v Klementinu. Narodil se v České Kamenici a studoval jezuitskou školu. Vstoupil i do řádu jezuitů. Po příchodu do Prahy se věnoval učení astronomie a matematiky.

Jan Klein

V tamější době vznikaly stále rozpory mezi heliocentrickým a geocentrických systémem. Klein se zabýval výrobou hodin s astronomickými prvky, a proto se musel rozhodnout, podle kterého systému hodiny vytvoří. Vyrobil tedy dvoje hodiny, jedny podle Koperníka (1752) a druhé podle Braha (1751 nebo 1756). Oboje hodiny ukazují čas a také kalendář. Působily jako malé orloje. Během života vyrobil celou řadu hodin, některé ukazovaly střídání dne a noci, některé rozložení nebeských těles.

Hodiny ukazující čas a rozložení nebeských těles

Hodiny byly i na pohled zajímavé, byly zdobené, některé obsahovaly chronometr, některé hrály melodie.

Kleinovy hodiny v Klementinu

V té době se lidé zajímaly o vesmír, o nebeská tělesa, s touto řadou hodin se jejich zájem zvýšil a přibyli do řad studentů. Začal stoupat zájem o fyziku, astronomii a matematiku. V roce 1722 se postavila v Klementinu astronomická věž, kde se zřídilo matematické muzeum, Jan Klein byl určen jako správce. Tuto službu vykonával v letech 1732−1762, kde měl vystavené i své hodiny. Během působení v Klementinu spolupracoval s J. Steplingem. Tvořili skvělý tým pro vybudování odborného astronomického pracoviště. Klein se chtěl také zasloužit o znovurozběhnutí pražského orloje, ale marně. Nepodařilo se mu stroj opravit, nezískal potřebný materiál na opravu.

Tvořil i další astronomické přístroje a pomůcky, jako astroláby či globusy. Jeho přístroje jsou dodnes považovány za nejlepší astronomické nástroje té doby.

Stránka byla naposledy editována 16. srpna 2016 v 10:26.
Stránka byla od 15. 1. 2010 zobrazena 2237krát.

Vytištěno ze stránky projektu Astronomové (astronomia.zcu.cz/astronomove/klein/2495-jan-klein)
Nahrávám...