Galaxie > Galaktický kanibalismus

Galaktický kanibalismus

Pojem galaktický kanibalismus chápeme jako setkání velké galaxie s menší galaxií. Toto setkání končí jejich fúzí (splynutím). Stmelením malých galaxií (protogalaxií) v raném období vesmíru vznikaly galaxie větší. Pozorováním vzdálených (a tedy mladých) oblastí vesmíru svědčí o tom, že velké, např. obří eliptické galaxie rostly postupným pohlcováním malých galaxií. Tento proces pokračuje dodnes. V současné době Galaxie pohlcuje trpasličí galaxii Sag SEG, která se jí dotýká. Je vzdálena od galaktického středu 15 kpc a my ji vidíme v souhvězdí Střelce ve vzdálenosti 25 kpc.

Kolize
Spirální galaxie M51
Koza
Na snímku je model (simulace N-těles) srážky velké diskové galaxie a malého satelitního průvodce (o hmotnosti 10 % hmotnosti velké galaxie). Průvodce je zpočátku na kruhové oběžné dráze okolo velké galaxie, svírající úhel 30 stupňů nad rovinou disku. Horní řádek zobrazuje pohled shora; spodní řádek zobrazuje pohled z boku. Jak satelitní galaxie narazí do vnitřních oblastí velké galaxie, vytvoří silné spirální ramena a centrální příčku a zahustí a rozruší disk. Čas je zobrazen v levém horním rohu každého snímku a jednotkou je ~ 10 milionů let. Hernquist a Mihos 1995 Astrophys. J. 448 41.

Po setkání s M31 (která se k nám přibližuje rychlostí asi 200 km.s-1) dojde k fúzi těchto dvou velkých spirálních galaxií a ke vzniku eliptické galaxie.

Kolize
Na snímku je model (simulace N-těles) srážky dvou diskových galaxií srovnatelných hmotností. Čas je zobrazen v levém horním rohu každého snímku a měřítko je ~ 10 milionů let. Po prvním střetnutí v čase T~24 galaxie „proletí“ okolo sebe, potom dojde na jejich oběžných drahách k obratu a po sloučení k vytvoření eliptické galaxie (na posledním snímku). Mihos a Hernquist 1996 Astrophys. J. 464 662.
Stránka byla naposledy editována 15. ledna 2010 v 19:41.
Stránka byla od 15. 1. 2010 zobrazena 13876krát.

Vytištěno ze stránky projektu Galaxie (astronomia.zcu.cz/objekty/galaxie/1969-galakticky-kanibalismus)
Nahrávám...