H > Hájek > Tadeáš Hájek z Hájku

Tadeáš Hájek z Hájku

Tadeáš Hájek z Hájku

Tadeáš Hájek z Hájku, zvaný Nemicus, patřil mezi nejvýznamnější astronomy své doby. Už od útlého věku ho otec vedl k astronomii, astrologii a celkově všestrannému rozhledu. Svého vzdělání dosáhl zčásti na univerzitě v Praze, kde 14. 7. 1550 získal bakalářský titul. Dále studoval v zahraničí, například ve Vídni, v Miláně a v Bologni. V letech 1548–1549 přednášel ve Vídni medicínu a astronomii. O dva roky později se stal magistrem umění. Po studiu v Bologni 1954 se vrátil do Prahy, kde přednášel na Karlově univerzitě až do roku 1558. V té době se k jeho bádání připojil Martin Bacháček z Nauměřic a vytvořili tak spolu jeden z prvních vědeckých týmů. Ve svých 32 letech Hájek Prahu opustil a začal působit jako lékař ve Vídni a Uhrách. Stal se lékařem pro pracující u dvora Maxmiliána II. a Rudolfa II. Působil i jako vojenský lékař ve válce proti Turkům, kde později v roce 1571 získal rytířský titul.

V letech 1556–1563 se zabýval i geodézií. Jako první sestavil kompletní plány Prahy a jejího okolí.

Udržoval osobní i korespondenční vztahy s mnohými zahraničními učenci, jeho synové studovali v Anglii. Zasloužil se o to, že se na našem území objevili tak významní astronomové, jako byl Tycho Brahe i Johannes Kepler.

Dopis Hájkovi od Braha
Dopis T. Hájkovi od T. Braha

V listopadu 1572 pozoroval novou hvězdu, o které vydal dílo: Rozprava o zjevení se nové a dříve neznámé hvězdy. V letech 1577–1581 pozoruje další komety a svá tvrzení zpracoval do svého posledního astronomického díla Matematický a fyzikální výklad o kometách. V následujících letech se zabýval také botanikou a medicínou, kterou zpracoval do svého posledního díla v roce 1596. O čtyři roky později v Praze 1. září 1600 umírá. Jeho pohřbu se zúčastnil i jeho dlouholetý přítel Tycho Brahe.

Stránka byla naposledy editována 1. června 2015 v 21:40.
Stránka byla od 15. 1. 2010 zobrazena 3329krát.

Vytištěno ze stránky projektu Astronomové (astronomia.zcu.cz/astronomove/hajek/2416-tadeas-hajek-z-hajku)
Nahrávám...