Program Zond

Tento program se uskutečnil v letech 1964 až 1970, přičemž byl velice sledovaný NASA z důvodu užívání odlehčené verze kosmické lodi Sojuz 7K-L1, která měla potenciál dopravit prvního Sovětského občana na Měsíc.

 

První tři mise byly zaměřeny na zkoumání Venuše a Marsu. Bohužel pro sovětskou kosmonautiku byly neúspěšné. Naopak mise s označením Zond 4 byla úspěšnou, když se sondě podařilo 20. července 1965 teprve podruhé v historii lidstva vyfotografovat odvrácenou stranu Měsíce.

 

Lety Zond 4 až Zond 8 byly zaměřeny na plánovaný pilotovaný oblet Měsíce za pomocí kosmických lodí Sojuz 7K-L1, které byly patřičně odlehčené na hmotnost 5 000 kg. Jako nosná raketa zde byla využívána raketa Proton. Tato raketa však nebyla dostatečně silná pro navedení sondy na oběžnou dráhu kolem Měsíce, proto sondy obletěly Měsíc a vrátily se zpět na Zemi.

 

Úspěchy, popř. neúspěchy, sond v rámci programu Zond jsou zmíněny v následující tabulce, která popisuje pouze sondy vyslané k Měsíci. Jsou tedy vyřazeny první tři mise, které měly zkoumat Venuši a Mars. Všimněme si číselně neoznačených misí Zond, které byly neohlášeny. Totožný postup měl Sovětský svaz i při programu Luna, kdy neúspěšné mise vyřadil z databáze. Veřejnost v Sovětském svazu tak byla držena v domnění, že Sovětský vesmírný program je bezchybný.

 

Sonda

Start
Zond 28. 9. 1967
Havárie při startu. Selhal motor druhého stupně. Poprvé zafungoval sovětský havarijní systém.
Zond 22. 11. 1967
Havárie při startu. Selhal motor druhého stupně. 
Zond 4 2. 3. 1968
Kosmická loď Sojuz úspěšně obletěla Měsíc. Porucha výškového senzoru zapříčinila špatnou návratovou dráhu k Zemi. Dne 9. 3. 1968 byla dálkově zničena z obav dopadu na přilehlé území Spojených států.
Zond 5 15. 8. 1968
Kosmická loď Sojuz úspěšně obletěla Měsíc. Poprvé byly vyslány biologické vzorky ve formě želv, plazů, mušek rodu Drosophila, řas Chlorella, zvířecí a lidské tkáně. Díky poruše naváděcího systému přistála loď v Indickém oceánu, odkud byla vyzvednuta a přemístěna do Sovětského svazu. Původně mělo být místo přistání na území Kazachstánu. 
Zond 6 10. 11. 1968
Kosmická loď Sojuz úspěšně obletěla Měsíc. Na palubě nesla stejný typ biologických vzorků, jako při letu Zond 5. Dvakrát vyfotografovala povrch Měsíce. Následně přistála na území Kazachstánu. Předčasné otevření hlavního padáku, který se při vysoké rychlosti roztrhl, způsobilo destrukci lodi. Želvy a další biologický materiál nepřežil.
Zond 20. 1. 1969
Havárie druhého a třetího stupně nosné rakety Proton. Po 501 sekundách letu byl aktivován systém záchrany. Kosmická loď Sojuz byla zachráněna. Na palubě nesla stejný typ biologických vzorků, jako při letu Zond 5. 
Zond 7 7. 8. 1969
Kosmická loď Sojuz úspěšně obletěla Měsíc.  Na palubě nesla stejný typ biologických vzorků, jako při letu Zond 5.  Dvakrát vyfotografovala povrch Měsíce. První barevné snímkování Měsíce. Následně přistála na území Kazachstánu.
Zond 8 20. 11. 1970
Kosmická loď Sojuz úspěšně obletěla Měsíc.  Na palubě nesla stejný typ biologických vzorků, jako při letu Zond 5.  Vyfotografovala Zemi ze vzdálenosti 65 000 km. Díky poruše naváděcího systému přistála loď v Indickém oceánu, odkud byla vyzvednuta a přemístěna do Sovětského svazu. Původně mělo být místo přistání na území Kazachstánu. 

 

 

FOTOGALERIE

 

Zond 2
Návratová kapsle Zond 5
Stránka byla naposledy editována 21. února 2016 v 21:24.
Stránka byla od 15. 1. 2010 zobrazena 1784krát.

Vytištěno ze stránky projektu Kosmické lety (astronomia.zcu.cz/kosmolety/sondy-mesic/2469-program-zond)
Nahrávám...