Kamenné planety > Země > Zatmění Měsíce

Zatmění Měsíce

Na obloze můžeme občas pozorovat zatmění Slunce nebo Měsíce. Zatmění Měsíce nastává, jestliže se Měsíc dostane do stínu Země, při zatmění Slunce dopadne naopak na naši Zemi jeho stín. U ostatních nebeských těles, když se dostanou do stínu jiného nebeského tělesa, používáme termín zákryt.

Astronomové rozlišují tři druhy zatmění Měsíce:

1. úplné

2. částečné

3. polostínové, které je velice těžko pozorovatelné, Měsíc prochází polostínem Země

Zatmění Měsíce
Zatmění Měsíce
Zdroj: http://www.hermit.org

Úplné zatmění Měsíce může nastat jedině při úplňku. Země vrhá kuželovitý stín, který dosahuje hluboko do vesmíru (1,4 mil. kilometrů). Měsíc obíhá mnohem blíže kolem Země, než kam dosahuje vrchol tohoto kuželu, ale přeci nemusí dojít k zatmění při každém úplňku. Příčinou je oběžná dráha Měsíce, která svírá s ekliptikou úhel 5° a její poloha se v prostoru neustále mění. Aby došlo k zatmění, musí Měsíc procházet stínem vrženým naší Zemí, který se skládá z úplného stínu (umbra) a polostínu (penumbra). Při úplňku se Měsíc většinou nachází pod, nebo nad spojnicí mezi Sluncem a Zemí, tedy většinou mimo stín Země a k zatmění tedy nedochází.

Sklon dráhy Měsíce
Sklon dráhy Měsíce vůči ekliptice způsobuje, že k zatmění může dojít jen dvakrát za rok.
Zdroj: http://starryskies.com

Během úplného zatmění Měsíce Země stíní slunečním paprskům, které by jinak dopadaly na Měsíc. Astronomové na Měsíci by viděli Zemi, jak zastiňuje Slunce a kolem ní by byl jasný červený kruh slunečního záření, které prochází zemskou atmosférou. Zatímco tedy Měsíc zůstává kompletně schován v úplném stínu Země, dopadají na něj a osvětlují jej nepřímé sluenční paprsky. Úplné zatmění Měsíce je zajímavé a krásné právě díky vlastnostem naší atmosféry – v zemské atmosféře se lámou, rozptylují a odráží světelné paprsky a při zatmění zlomek tohoto světla dopadne na Měsíc a osvětluje ho. Sluneční světlo nejprve projde atmosférou Země, v níž se nejvíce rozptyluje světlo fialové a modré barvy (z tohoto důvodu se nám také jeví obloha jako modrá). Zbývající světlo je červené nebo oranžové barvy a je tlumenější než čistě bílé sluneční světlo. Kdyby Země neměla atmosféru, Měsíc by byl během zatmění naprosto černý, namísto toho může mít ale řadu barev od tmavě hnědé a červené až po jasnou oranžovou a žlutou. Jeho barevné vzezření závisí na tom, jak znečistěná a oblačná je atmosféra Země.

Měsíc při úplném zatmění
Měsíc při úplném zatmění.
Zdroj: http://www.mreclipse.com

Částečné zatmění Měsíce nastává tehdy, když jen část Měsíce prochází úplným stínem – umbrou.

Měsíc při částečném zatmění
Měsíc při částečném zatmění.
Zdroj: http://starryskies.com

U Měsíce nemůže nastat prstencové zatmění jako u Slunce. Aby došlo k prstencovému zatmění, musel by se Měsíc nacházet u špice kuželovitého stínu Země, a to vzhledem k vzdálenosti Měsíce od Země není možné.

Stránka byla naposledy editována 15. ledna 2010 v 19:41.
Stránka byla od 15. 1. 2010 zobrazena 28422krát.

Vytištěno ze stránky projektu Planety (astronomia.zcu.cz/planety/zeme/1960-zatmeni-mesice)
Nahrávám...