Naše Galaxie > Infračervené záření

Infračervené záření

Kompozice intenzit středního a vzdáleného infračerveného spektra na základě družice Infrared Astronomical Satellite (IRAS) ve vlnových pásmech 12, 60, a 100 mikrometrů. Jednotlivé snímky jsou zakódovány pomocí barevných rozsahů – modře (12 µm), zeleně (60 µm) a červeně (100 µm). Většina záření je tepelné, z  mezihvězdného prachu ohřívaného absorpcí světla hvězd, včetně oblastí tvorby hvězd uložených v mezihvězdných mračnech. Snímek je vytvořen z mozaiky snímků z projektu IRAS Sky Survey Atlas. Záření z meziplanetárního prachu ve sluneční soustavě, "zvířetníkové záření", bylo modelováno a odečteno od dat z  Atlasu.
Zřetelné postranné křivky tvaru "S", které kopírují rovinu ekliptiky, jsou zbytky po odečtení záření z meziplanetárního prachu ze sluneční soustavy. Jsou dobře zřetelné na celooblohovém snímku a na detailním pohledu jsou pouze okrajové.

Celá obloha

Snímek
Snímek celé oblohy v infračerveném spektru.

Detailní záběr rovníku

S popisem hlavních oblastí

Na detailním záběru rovníku Galaxie jsou popsány hlavní strukturní tahy Galaxie (červeně), optické oblasti H II (modře) – mračno ionizovaného vodíku v mezihvězdném prostoru, rádiové zdroje (zeleně) a asociace OB (nachově) – skupina hvězd spektrální třídy O a B o velké hmotnosti, které vznikly v nedávné době v určité oblasti kosmického prostoru. Osy jsou označené ve stupních galaktické délky a šířky. Po načtení stránky se zobrazí pouze obě osy, pro zobrazení hlavních oblastí je nutné na snímek kliknout myší.

Bez popisu

Infračervené spektrum.

Doplňující informace

Pozice
Pozice spektra v celém rozsahu

Reference:
Wheelock, S. L., et al. 1994, IRAS Sky Survey Atlas Explanatory Supplement, JPL Publication 94-11 (Pasadena: JPL) Další: CASI HC A08/MF A02

Online přístup k datům:
ADF/IRAS interface to all released IRAS data products

Frekvence: 3,0 . 103 – 25 . 103 GHz

Intenzity: 0,25-100 (12 µm), 1,5-750 (60 µm), 12-750 MJy sr-1 (100 µm)

Úhlové rozlišení: 5'

Stránka byla naposledy editována 15. ledna 2010 v 19:41.
Stránka byla od 15. 1. 2010 zobrazena 2527krát.

Vytištěno ze stránky projektu Galaxie (astronomia.zcu.cz/objekty/nase/2305-infracervene-zareni)
Nahrávám...