Naše Galaxie > Galaktický kanibalismus

Galaktický kanibalismus

Pojem galaktický kanibalismus chápeme jako setkání velké galaxie s menší galaxií. Toto setkání končí jejich fúzí (splynutím). Stmelením malých galaxií (protogalaxií) v raném období vesmíru vznikaly galaxie větší. Pozorováním vzdálených (a tedy mladých) oblastí vesmíru svědčí o tom, že velké, např. obří eliptické galaxie rostly postupným pohlcováním malých galaxií. Tento proces pokračuje dodnes. V současné době Galaxie pohlcuje trpasličí galaxii Sag SEG, která se jí dotýká. Je vzdálena od galaktického středu 15 kpc a my ji vidíme v souhvězdí Střelce ve vzdálenosti 25 kpc.

Srážka
Naše Galaxie a dráha trpasličí galaxie Sag SEG.

Naše Galaxie v minulosti rostla a v budoucnosti poroste zejména fúzí – pohlcením malých blízkých průvodců (Magellanových oblaků a trpasličí galaxií ve Střelci).

Magellanovy oblaky
Naše Galaxie a Velký Magellanův oblak a Malý Magellanův oblak.
Kolize
Na snímku je model (simulace N-těles) srážky velké diskové galaxie a malého satelitního průvodce (o hmotnosti 10% hmotnosti velké galaxie). Průvodce je zpočátku na kruhové oběžné dráze okolo velké galaxie, svírající úhel 30 stupňů nad rovinou disku. Horní řádek zobrazuje pohled shora; spodní řádek zobrazuje pohled z boku. Jak satelitní galaxie narazí do vnitřních oblastí velké galaxie, vytvoří silné spirální ramena a centrální příčku a zahustí a rozruší disk. Čas je zobrazen v levém horním rohu každého snímku a měřítko je ~10 milionů let. Hernquist a Mihos 1995 Astrophys. J. 448 41.

Po setkání s M31 (která se k nám přibližuje rychlostí asi 200 km.s-1) dojde k fúzi těchto dvou velkých spirálních galaxií a ke vzniku eliptické galaxie.

Kolize
Na snímku je model (simulace N-těles) srážky dvou diskových galaxií srovnatelných hmotností. Čas je zobrazen v levém horním rohu každého snímku a měřítko je ~10 milionů let. Po prvním střetnutí v čase T~24 galaxie „proletí“ okolo sebe, potom dojde na jejich oběžných drahách k obratu a po sloučení k vytvoření eliptické galaxie (na posledním snímku). Mihos a Hernquist 1996 Astrophys. J. 464 662.

Srážka Galaxie a M31

V naší Místní skupině galaxií se nacházejí kromě Galaxie a řady trpasličích galaxií ještě dvě velké galaxie – M31 v Andromedě a M33 v Trojúhelníku. Galaxie v Andromedě M31 se k nám přibližuje rychlostí asi 200 km.s-1. Nevyhnutelná srážka čeká naší Galaxii s galaxií M31 v Andromedě. Jak může taková gravitační potyčka mezi dvěma velkými galaxiemi vypadat, si můžete prohlédnout na následující animaci.

Srážka Srážka
Srážka Srážka
Jednotlivé fáze srážky naší Galaxie a M31

Galaxie a Magellanovy oblaky

Magellanovy oblaky jsou dvě nepravidelné galaxie, členové Místní skupiny galaxií a průvodci Galaxie. Jsou na jižní obloze a lze je dobře vidět pouhým okem jako dva kusy odtržené od Mléčné dráhy. Malý Magellanův oblak je v souhvězdí Tucana, Velký Magellanův oblak je v souhvězdí Měčouna (Dorado).

Oba Magellanovy oblaka jsou zahaleny do oblaku chladného neutrálního vodíku nazývaného Magellanův proud, který dosahuje až ke Galaxii. Měření vlastního pohybu Magellanových oblaků ukazují, že se kolem Galaxie pohybují po kruhové dráze a proud se táhne za nimi v oblouku asi 100°. Na obloze se jeví ve vodíkové čáře 21 cm jako pruh, který spojuje oba oblaky. Magellanův proud je projevem počínajícího galaktického kanibalismu Galaxie. Byl vytažen gravitací Galaxie z obou oblaků, když před 500 mil. lety procházely v její blízkosti. Asi pětina plynů v proudu však pochází z galaktického hala. Celkové množství plynů v Magellanově proudu je srovnatelné s  mezihvězdnou hmotou Malého Magellanova oblaku.

Na následující animaci (dostupná po kliknutí na libovolný snímek) lze sledovat pohyb Magellanových oblaků okolo naší Galaxie. Animace začíná jednu miliardu roků v minulosti a končí 250 milionů roků v budoucnosti. „Současnost“ je vyznačena krátkou pauzou.

Simulace
Simulovaná poloha Magellanových oblaků před 1 miliardou let.
Simulace
Simulovaná poloha Magellanových oblaků před 500 miliony let.
Simulace
Simulovaná poloha Magellanových oblaků v současnosti.
Simulace
Simulovaná poloha Magellanových oblaků za 250 milionů let.
Stránka byla naposledy editována 15. ledna 2010 v 19:41.
Stránka byla od 15. 1. 2010 zobrazena 13101krát.

Vytištěno ze stránky projektu Galaxie (astronomia.zcu.cz/objekty/nase/2322-galakticky-kanibalismus)
Nahrávám...