Naše Galaxie > Kupa galaxií

Kupa galaxií

Kupa galaxií je skupina několika desítek (jako je naše Místní skupina galaxií) až tisíců galaxií. Málo početné kupy galaxií mají obvykle nepravidelný tvar, zatímco početnější kupy galaxií mají tendenci ke kulovému tvaru, který je uvnitř zhuštěný. V  centrální oblasti velkých kup galaxií se často nachází obrovská eliptická galaxie. Tyto obří galaxie se zřejmě zvětšují v důsledku kanibalismu, tj. vtahování menších galaxií silným gravitačním polem. K nejbližším hustým kupám galaxií patří kupa galaxií v Panně, která je ve vzdálenosti 45 milionů světelných let, a kupa galaxií ve Vlasu Bereniky, vzdálené 300 milionů světelných let.

Nejbližší skupiny galaxií

Snímek zobrazuje galaxie, které leží v dosahu 20 milionů světelných let, v  supergalaktické rovině. Téměř všechny blízké galaxie leží v blízkosti této roviny (supergalaktický souřadnicový systém byl původně vymyšlený, protože mnoho blízkých skupin galaxií leželo v blízkosti této roviny.) Na mapě je kromě všech jasných a rozsáhlých galaxií do vzdálenosti 20 milionů světelných let zobrazeno také mnoho slabých trpasličích galaxií.

Skupiny
Nejbližší skupiny galaxií

Seznam nejbližších galaxií

Nejjasnější a největší galaxie v dosahu 20 milionu světelných let patří do skupin galaxií Sochař (Sculptur), Maffei, M81, Pes I (Canes I), NGC 5128.

Seznam
Seznam nejbližších galaxií

Seznam nejjasnějších galaxií

Následující článek obsahuje seznam 200 nejjasnějších galaxií. Většina z nich náleží nadkupě galaxií v Panně a některé jsou vzdálené více než 100 milionů světelných let.

Seznam
Seznam nejjasnějších galaxií

Seznam sousedních skupin galaxií

Tento seznam skupin galaxií, které splňují podmínku, že obsahují minimálně 3 galaxie s úhlovým průměrem větším než 100 obloukových vteřin, obsahuje 148 skupin, které obsahují přes 1 000 galaxií.

Seznam
Seznam nejbližších skupin galaxií

Hlavní skupiny a kupy galaxií

Tento obrázek ukazuje rozložení galaxií v dosahu 200 milionů světelných let. Zobrazuje prázdné oblasti obklopující nadkupu galaxií v Panně. Dominantní nadkupou uvnitř této oblasti je nadkupa galaxií v Kentauru, kterou je možné vidět, jak se rozprostírá od nadkupy galaxií v Panně. Nadkupa galaxií v Kentauru je pojmenována po velké kupě galaxií v Kentauru (A3526), ačkoliv je na mapě zobrazená bližší polovina nadkupy. Pod nadkupou galaxií v Panně leží nadkupa galaxií v Hydře pojmenovaná podle rozlehlé kupy galaxií v Hydře (A1060). V levé části mapy se v nadkupě galaxií v Pávu-Indián (Pavo-Indus) nachází nějaké bližší skupiny galaxií, z nichž většina leží za rozměry této mapy (200 milionů světelných let). Na mapě je také patrné několik dobře známých neobsazených prostorů. To jsou oblasti, kde se nachází velmi málo galaxií a žádná z blízkých „prázdnot“ není podle kosmologického standardu obzvláště rozlehlá.

Vesmír
Vesmír v dosahu 200 milionů světelných let

Seznam hlavních skupin a kup galaxií

V dosahu 200 milionů světelných let se nachází tři dominantní kupy galaxií. Jsou to kupa galaxií v Panně (Virgo), kupa galaxií v Kentauru (Centaurus) a kupa galaxií v Hydře (Hydra). Více podrobností v následujícím článku.

Seznam
Seznam hlavních skupin a kup galaxií

Seznam kup galaxií

Předcházející seznam obsahuje hlavní skupiny a kupy galaxií do vzdálenosti 200 milionů světelných let. Nyní tento seznam trochu rozšíříme a podíváme se do vzdálenosti až 500 milionů světelných let. Seznam obsahuje nejbližší kupy galaxií podle Abellovo katalogu.

Seznam
Seznam kup galaxií

Kupa galaxií v Panně

Na spodním obrázku je mapa kupy galaxií v Panně – nejbližší velká kupa galaxií. Mapa zobrazuje polohu 187 nejjasnějších galaxií v a okolo této kupy. Ve středu kupy se nachází několik masivních eliptických a čočkovitých galaxií. Získat dobrou fotografii celé kupy je nemožné, protože galaxie jsou slabé objekty roztroušené po obloze v dosahu 15 stupňů a širokoúhlé snímky by byly zaplavené tisíci blízkými hvězdami naší galaxie. Nejjasnější galaxie jsou pojmenované.

Kupa
Kupa galaxií v Panně

Snímky některých kup galaxií

Kupa Kupa
Dvě známé skupiny galaxií. Kupa galaxií v Pávu (Pavo), vlevo, je kompaktní skupina galaxií s průměrem pouhých 1 milion světelných let. Kupa galaxií v Pegasu (Pegasus), vpravo, obsahuje podobný počet galaxií, přestože se rozprostírá na větším území. Obě tyto skupiny jsou od nás vzdálené 180 milionů světelných let.
Stránka byla naposledy editována 27. ledna 2013 v 15:17.
Stránka byla od 15. 1. 2010 zobrazena 16258krát.

Vytištěno ze stránky projektu Galaxie (astronomia.zcu.cz/objekty/nase/2326-kupa-galaxii)
Nahrávám...