Kamenné planety > Mars > Mars Exploration Program

Mars Exploration Program

Tři generace roveru
Tři generace roveru programu MEP

 

 

Strategie průzkumu

V současné době se NASA a její program Mars Exploration soustředí na hledání známek života. Přechod z hledání existence vody na hledání existence života odráží dlouhodobý proces objevů na Marsu, postavený na strategii pochopit potenciál Marsu jako stanoviště pro dřívější mikrobiální život. Získání odpovědí znamená, že se sondy musí pustit do geologického výzkumu a díky tomu zmapovat klimatickou historii.

 

 

Přibližně před 3,5 miliardami let Mars a Země byly velmi podobné planety. Důkazy z misí na Marsu naznačují, že Mars byl mnohem teplejší a vlhčí než nyní. Stáří prvních známek mikrobiálního života na Zemi se počítá na 3,5 až 3,8 miliardy let. Proto vyvstává otázka, zda i na Marsu byl podobný život.

 

Strategie výzkumu
Strategie výzkumu

Jak bylo již zmíněno, voda je klíčem k životu, a proto byly sondy Mars Odyssey, Mars Exploration Rovers, Mars Reconnaissance Orbiter, Mars Phoenix Lander navrženy tak, aby byly schopny detekovat působení vody na horniny. Progresivní objevy související s existencí vody na Marsu vedly k rozšíření programu o hledání života.

 

Mise Mars Science Laboratory, která přistála v místě s posledním důkazem o vodě, hledá důkazy o organickém zbytkovém materiálu v horninách. Právě lokality, ve kterých byla potvrzena činnost vody, mohly v minulosti potenciálně poskytnout vhodné podmínky pro vznik života. Budoucí mise budou navrženy tak, aby vyhledávaly již samotné pozůstatky života. Podobně jako všechny mise programu Mars Exploration budou řízeny tak, aby zodpověděly vědecké otázky, které se neustále vyvíjejí z objevů předchozích misí. Nově vyvinuté technologie umožní zasílání fotografií s vyšším rozlišením, přesnější a bezpečnější přistání, lepší povrchovou mobilitu a návrat vzorků půdy na Zemi. 

Stránka byla naposledy editována 4. srpna 2014 v 20:37.
Stránka byla od 15. 1. 2010 zobrazena 5175krát.

Vytištěno ze stránky projektu Planety (astronomia.zcu.cz/planety/mars/2414-mars-exploration-program)
Nahrávám...