Apollo 5

Insignie letu Apollo 5.

Apollo 5 byla první nepilotovaná mise, která vynesla plně funkční lunární modul na orbitu Země. Stalo se tak 22. ledna 1968 za pomoci nosné rakety Saturn IB. Cílem mise bylo otestovat zejména motory lunárního modulu a funkčnost oddělení přistávací a vzletové sekce LM. Zvláště vzletový motor dělal inženýrům starosti, jelikož byl pouze na jedno použití z důvodu použití vysoce korozivního paliva. Tentýž motor, který byl užívaný ve vesmíru, tak nemohl být otestován na Zemi. Samozřejmě v této době již existovaly motory, které bylo možné testovat. Konstruktéři se ale rozhodli pro tento typ motoru pro jeho jednoduchost.

 

 

Na rozdíl od mise Apolla 4 byl tento let uskutečněn za pomoci nosné rakety Saturn IB. Jednalo se o menší raketu oproti Saturnu V, nicméně dostačující pro dopravu kosmické lodi Apollo na oběžnou dráhu Země. Raketa, která vynesla na oběžnou dráhu Země kosmickou loď Apollo 5, byla tatáž, která byla určena pro první plánovaný pilotovaný let programu Apollo – Apollo 1. Tento let ale skončil katastrofou, když došlo při testování k požáru ve velitelském modulu. Start se přemístil ze startovacího komplexu LC-34 do LC-37B.

 

Z důvodu časové tísně bylo nuceno vedení NASA poslat do vesmíru na testování lunární modul, který neplnil na sto procent představu NASA. Okna LM-1 byla nahrazena pevnými hliníkovými deskami a LM-1 také nedisponoval přistávacími nohami.

 

Dne 22. ledna 1968 se vznesla kosmická loď Apollo 5 do vesmíru. Saturn IB fungoval dle předpokladů bez problémů. Lunární modul tak mohl být poprvé otestován na oběžné dráze Země. Dle NASA splnil LM všechna očekávání a vedení došlo k názoru, že LM již není potřeba testovat. Byla tak ušetřena jedna raketa. Další testování LM bylo již pilotované posádkou kosmické lodi Apollo 9.

 

ÚDAJE O LETU APOLLO 5

 

Apollo 5
Typ mise Zkušební let lunárního modulu
Operátor NASA
Doba trvání mise 11 hodin a 10 minut
Počet oběhů Země 7
Vlastnosti kosmické lodi
Kosmická loď Apollo LM-1
Typ kosmické lodi Lunární modul
Výrobce Grumman
Hmotnost při startu 14 360 kg
Začátek mise
Datum startu 22. ledna 1968, 22:48:09 UTC
Nosná raketa Saturn IB SA-204
Odpalovací rampa Cape Canaveral Air Force Station LC-37C
Konec mise
Návrat LM Zničen sestupem do atmosféry
Deaktivace LM 23. ledna 1968, 09:58 UTC

 

 

FOTOGALERIE

 

Lunární modul je vkládán do adaptéru SLA v rámci příprav na misi Apollo 5

 

Apollo 5 na startovací rampě
Stránka byla naposledy editována 15. února 2016 v 10:25.
Stránka byla od 15. 1. 2010 zobrazena 3150krát.

Vytištěno ze stránky projektu Kosmické lety (astronomia.zcu.cz/kosmolety/apollo/2442-apollo-5)
Nahrávám...