Apollo 6

Druhý bezpilotní test rakety Saturn V se odehrál 4. dubna 1968 v rámci mise Apollo 6. Cílem bylo otestovat schopnost Saturnu V dopravit kosmickou loď na trans-lunární dráhu. Dalším cílem bylo zopakování návratu velitelského modulu na Zemi druhou kosmickou rychlostí, která odpovídá rychlosti dosažené kosmickou lodí při návratu z Měsíce (test tepelného štítu).    

 

Start rakety Saturn V nebyl bezproblémový. Závada se objevila na všech pěti motorech druhého stupně J-2, kde došlo k prasklině na vodíkovém potrubí a také k rezonanci ve struktuře druhého stupně, tzv. pogo oscilace.

 

Pogo oscilace je jev, kdy vibrace rezonují ve struktuře rakety natolik, že dochází k odchylkám v tlaku paliva a okysličovadla v potrubí a u ústí turbo čerpadel. Sloupec pohonných látek se začne „trhat“. Tah motorů začne „pulzovat“ a pokud je frekvence pulzů stejná jako rezonanční frekvence rakety, celá konstrukce se prodlužuje a smršťuje často i o několik centimetrů. Raketa se v ten moment podobá známé skákací tyči s názvem „pogo“ (odtud název „pogo oscilace“).

 

Druhý stupeň byl předčasně vypnut a raketa byla následně urychlována motorem třetího stupně J-2. Ten však předčasně vypotřeboval své palivo a velitelský modul nemohl být urychlen na druhou kosmickou rychlost.

 

Velitelský modul se po deseti hodinách snesl do vod Tichého oceánu, kde byl vyzvednut USS Okinawa. Navzdory selhání motorů druhého stupně byla NASA s letem spokojena a mohla přistoupit k pilotovaným letům. Dalším důvodem k přechodu na pilotované lety byly finance, jelikož start jedné rakety Saturn V stál daňové poplatníky zhruba 280 miliónů dolarů. 

 

ÚDAJE O LETU APOLLO 6

 

Apollo 6
Typ mise Zkušební let
Operátor NASA
Doba trvání mise 9 hodin, 57 minut a 20 sekund
Počet oběhů Země 3
Vlastnosti kosmické lodi
Kosmická loď Apollo CSM-020
  Apollo LTA-2R
Typ kosmické lodi Apollo velitelský/servisní modul; maketa lunárního modulu
Výrobce North American Rockwell; Grumman
Hmotnost při startu Celkem: 36 930 kg
  CSM: 25 140 kg
Začátek mise
Datum startu 4. dubna 1968; 12:00:01 UTC
Nosná raketa Saturn V SA-502
Odpalovací rampa Cape Canaveral Air Force Station LC-39A
Konec mise
Loď vyzvedávající CM USS Okinawa
Datum přistání 4. dubna 1968, 21:57:21 UTC
Místo přistání 27° 40´ N 157° 55´ W

 

FOTOGALERIE

 

Start Apolla 6 zachycený z vrcholku startovací věže

 

Apollo 6 - odhození mezistupňové konstrukce

 

Velitelský modul Apolla 6
Stránka byla naposledy editována 30. ledna 2016 v 20:38.
Stránka byla od 15. 1. 2010 zobrazena 3444krát.

Vytištěno ze stránky projektu Kosmické lety (astronomia.zcu.cz/kosmolety/apollo/2443-apollo-6)
Nahrávám...